Ontslag op staande voet door Facebook likes

03 jan, 2018 | Werk en ontslag
9,5
Klanten vertellen

1344 beoordelingen

Wat je plaatst of liked op Facebook, Instagram of Twitter kan verregaande gevolgen hebben voor je leven. Dit ontdekte ook een accountant uit Brussel.

Quenelle

Op zijn persoonlijke Facebook pagina plaatste de accountant verschillende links die refereerden naar het zogenaamde quenelle-gebaar van de beruchte Franse komiek Dieudonné M’bala M’bala. Dit gebaar is bijzonder vulgair en wordt zelfs gezien als de omgekeerde Hitlergroet. De betreffende komiek werd zelf ook al eens gestraft voor het aanzetten van haat.

Waarschuwing

Toen de werkgever van de Brusselse accountant hier achter kwam viel dit niet in goede aarde. De man werd op het matje geroepen en kreeg een waarschuwing. Zij lieten hem een document ondertekenen, waarin hij verklaarde dit soort kwetsende zaken niet meer te posten of te liken.

Direct ontslag

Toch ging het een aantal maanden later weer mis. De man werd weer betrapt op het plaatsen of liken van kwetsende posts op Facebook. De werkgever was het zat en gaf de man direct ontslag. Deze was het hier natuurlijk niet mee eens en ging naar de rechter. Zijn argument was dat een like of een post niet meteen betekende dat hij het eens was met de berichten in kwestie. De rechter ging hier echter niet in mee en gaf de werkgever gelijk. Het ontslag was terecht.

Een belangrijke uitspraak die ervoor zorgt dat we misschien allemaal wat meer stil gaan staan bij de posts en likes die we de wereld in gooien.