9,5
Klanten vertellen

1399 beoordelingen

Bijna 3 procent van alle Nederlanders van 12 jaar en ouder heeft wel eens te maken gehad met oplichting bij het online shoppen. In negen van de tien gevallen konden zij fluiten naar hun geld.

Wel betalen, niet ontvangen

Van alle slachtoffers werd 93 procent opgelicht toen zij iets op internet wilde kopen. Zij betaalden netjes de rekening, maar hebben het gekochte product nooit ontvangen. Dit blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in samenwerking met de politie. De meeste gevallen van oplichting vinden plaats op sites voor tweedehands spullen, zoals Marktplaats.

Geen aangifte

Het grootste deel van de online fraudeslachtoffers doet geen aangifte. Vier op de tien maken melding van de fraude. Slechts een op de tien gedupeerden kreeg uiteindelijk zijn geld terug. In die gevallen was de aankoop meestal met een creditcard gedaan.

Digitale veiligheid

Doordat ze slachtoffer zijn geworden van online oplichting heeft een op de drie minder vertrouwen in hun digitale veiligheid. Toch kun je er zelf ook het nodige aan doen om oplichting te voorkomen. Wij geven je een paar goede tips:

  • Te mooi om waar te zijn? Kom je wel een hele goede aanbieding tegen en lijkt het aanbod eigenlijk te mooi om waar te zijn? In dat geval moeten er alarmbellen gaan rinkelen. Meestal is het inderdaad te mooi om waar te zijn. Onderzoek voor je iets koopt de website. Hebben ze een keurmerk of kun je klantervaringen van anderen vinden? Let ook goed op of er een veiligheidsslotje in de adresbalk staat. Staat dit er niet, dan heb je met een site te maken die niet te vertrouwen is.
  • Blijf in de gecontroleerde omgeving! Heb je op Marktplaats of een andere tweedehandsspullensite contact met een verkoper? Laat dit contact dan ook alleen via de betreffende website lopen. Ga niet communiceren met mail, sms of app. De meeste sites als Marktplaats bieden je de nodige bescherming tegen oplichting. Maak hier gebruik van! Dit geldt vooral voor de betaalmogelijkheden. De optie gelijk oversteken van Marktplaats is hier een mooi voorbeeld van. Wil de verkoper dit niet, dan zegt dit eigenlijk al genoeg.
  • 1 cent. Een oplichterstruc die veel wordt gebruikt, is het vragen om 1 cent over te maken om te laten zien dat je te vertrouwen bent. Ga je hierin mee, dan stuurt de oplichter je een valse link, waarmee zij jouw rekening uiteindelijk helemaal leeg kunnen trekken. Doe dit dus niet!
  • Code en foto’s. Vraagt een verkoper je op een verificatiecode door te geven, werk hier dan niet aan mee. Op die manier krijgen oplichters toegang tot je betaalrekening of bijvoorbeeld je Whatsapp-account. Verstuur ook nooit foto’s van je bankpas of ID. Deze informatie kan gemakkelijk misbruikt worden.
  • Controleer de betaling. Een koper komt iets bij jou thuis ophalen en laat in de app zien dat het geld is overgeboekt. Deze app kan echter ook nep zijn. Controleer dus direct of je het geld binnen hebt gekregen. Ga ook niet akkoord met screenshots van een betalingsbevestiging. Ben je koper en krijg je een tikkie om te betalen, controleer dan altijd de link. Dit moet zijn tikkie.me en niet tikkie.com.