Pensioenen bedreigd door privacyregels

29 okt, 2018 | Overig
9,5
Klanten vertellen

1344 beoordelingen

De nieuwe privacyregels maken het pensioenfondsen extra lastig om eigenaren van vergeten pensioenen te traceren. Hierdoor bestaat de kans dat duizenden mensen hun pensioen nooit zullen krijgen.

Nooit gemeld

Als we het hebben over vergeten pensioenen gaat het om tienduizenden pensioenen die nog op de plank liggen bij de pensioenfondsen. De eigenaren hebben zich nooit gemeld of zijn onvindbaar. Afgelopen jaren zijn de pensioenfondsen zich steeds meer gaan inspannen om de eigenaren op te sporen.

Creatiever

“Hier zijn we steeds creatiever in geworden”, vertelt Gerard Riemen, directeur van de Pensioenfederatie. “We denken na over wat ons kan helpen in die zoektocht. We benaderen instanties die ons mogelijk verder kunnen helpen”. Zo zijn er ondertussen samenwerkingen ontstaan met de Belastingdienst, de Sociale Verzekeringsbank en DUO. Door deze samenwerkingen werden honderden tot soms zelfs duizenden mensen opgespoord die nog recht hadden op pensioen.

Privacy

Sinds de aangescherpte privacyregels hebben de pensioenfondsen grote problemen om hun zoektocht voort te zetten. Veel deuren zijn voor hen gesloten. De Belastingdienst, de Sociale Verzekeringsbank en DUO geven niet meer thuis. “De overheid schiet totaal in de kramp als het om de AVG gaat. Hierdoor kunnen wij kansen niet meer benutten om mensen hun pensioen te geven. Wij vinden privacy ook belangrijk. Maar de privacywetgeving is toch niet bedoeld om burgers dwars te zitten?”

Brief

Tot twee keer toe stuurde de pensioenfederatie een brief naar de verantwoordelijke staatssecretaris om te bekijken of de regels voor pensioenfondsen op dit gebied versoepeld zouden kunnen worden. Maar hier kwam geen reactie op. De hoop van de pensioenfondsen is nu gevestigd op de Tweede Kamer. Zij houden zich bezig met een evaluatie van de nieuwe wet.