9,5
Klanten vertellen

1299 beoordelingen

Het komt regelmatig voor dat rechters taakstraffen opleggen na zware gewelddelicten en zedenzaken. Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming gaat onderzoek doen naar deze ‘softe’ uitspraken van rechters.

Verandering wet

Het geven van dit soort milde taakstraffen bij ernstige vergrijpen was al eerder onderwerp van discussie. Daarom werd in 2012 de wet aangepast om dit onmogelijk te maken. De nieuwe wet moest ervoor zorgen dat het onmogelijk was om taakstraffen op te leggen in zaken waarop meer dan zes jaar gevangenisstraf staat en waarbij het slachtoffer ernstige gevolgen heeft ondervonden.

Combinatie

Toch vonden rechters een maas in de wet. Zij maakten er een combinatiestraf van. Bijvoorbeeld een aantal dagen gevangenisstraf in combinatie met een taakstraf. Zo konden zij toch verder gaan met het opleggen van taakstraffen, waar dit eigenlijk niet zou moeten kunnen.

Ongehoorzaam of preventief?

De meningen over het gedrag van de rechters zijn verdeeld. De één vindt de rechters ongehoorzaam en is van mening dat dit gedrag aangepakt moet worden. De ander is juist van mening dat deze straffen preventief bedoeld zijn. Taakstraffen zorgen er vaak voor dat de kans op herhaling daalt. Dit vooral omdat er ook reclasseringstoezicht, ontwenningskuren of schuldsanering aan de taakstraf worden gekoppeld.

Meer kwaad dan goed

In sommige gevallen oordeelden de rechters dat een gevangenisstraf meer kwaad dan goed zou doen, waardoor het verstandiger was een taakstraf te geven. In andere gevallen was een zaak minder ernstig dan eerst werd gedacht, waardoor een taakstraf op zijn plaats was.

Minister Dekker denkt wel dat rechters binnen het kader van de wet handelen, maar wil dit punt wel nader bekijken.