9,5
Klanten vertellen

1319 beoordelingen

Veel cafe’s, restaurants en andere horecagelegenheden hadden nog een rookruimte voor de verstokte rokers. Vereniging Clean Air Nederland was het hier niet mee eens. Het Hof boog zich over de kwestie en verklaard nu dat deze rookruimtes niet langer zijn toegestaan.

Algehele rookverbod

De rookruimtes vallen hiermee niet meer buiten het algehele rookverbod. Dit bepaalde het gerechtshof in Den Haag. De uitzonderingspositie van deze rookruimtes is in strijd met de Kaderovereenkomst van de Wereldgezondheidsorganisatie voor de bestrijding van tabaksgebruik.

Blootstellen aan rook

De rookruimtes zorgen ervoor dat horecamedewerkers blootgesteld worden aan rook als zij deze ruimtes moeten opruimen of schoonmaken. Daarnaast zouden de rookruimtes ook niet rokers lokken om bij hun vrienden te zijn. De belangenbehartiger voor niet-rokers wil dat rookruimten helemaal worden afgeschaft in alle openbare gebouwen, maar dit gaat het hof te ver. Maar het afschaffen van rookruimtes in de horeca is er nu wel door.

Drama

Voor cafe’s en discotheken met een rookruimte is deze uitspraak een drama. “Deze uitspraak zal voor veel onrust zorgen onder horecaondernemers. Ongeveer 25 procent van de cafe’s en discotheken heeft zo’n aparte rookruimte. Soms hebben deze ruimtes wel tienduizenden euro’s gekost”, zo zegt Rober Willemsen van Koninglijke Horeca Nederland.