Sjoemelende notaris valt door de mand

15 apr, 2019 | Overig
9,5
Klanten vertellen

1344 beoordelingen

Zonder dat een kandidaat-notaris het door had, heeft hij er met één telefoontje voor gezorgd dat een sjoemelend notariskantoor failliet ging. Naar aanleiding van dit telefoontje besloot het Bureau Financieel Toezicht (BFT) een inval te doen. Toen dit bekend werd ging het notariskantoor failliet.

Storting klantenrekening

De kandidaat-notaris zocht contact met de bank om te vragen naar de status van een storting op een klantenrekening. Al snel bleek dat deze rekening helemaal niet bestond. Deze zou in 2014 zijn opgeheven. Toch kwamen er bij de notaris afschriften binnen. Vreemd! De kandidaat-notaris besloot verhaal te gaan halen bij zijn collega, maar werd door hem met een smoesje het bos in gestuurd. Volgens hem lag het allemaal aan de bank. Hij betichtte hen van onprofessioneel gedrag.

Inval

Naar aanleiding van het telefoontje deed de Rabobank aangifte bij de politie. Dit was voor het BFT een goede reden om een inval te doen bij het notariskantoor. Er bleek 2,1 miljoen euro te zijn verduisterd van de betreffende klantenrekening. De notaris vervalste jarenlang de bankafschriften om de toezichthouder te laten geloven dat de klantenrekening nog wel bestond. Ook bleek dat er bij het kantoor twee notarissen werkten die uit hun ambt waren gezet. Dit vanwege het leeghalen van een klantenrekening bij een ander notariskantoor. Toen dit bekend werd duurde het niet lang voor het kantoor faillissement aan moest vragen.