Steeds meer mensen onder bewind

17 feb, 2017 | Overig
9,5
Klanten vertellen

1365 beoordelingen

Het aantal mensen dat onder bewind staat blijft stijgen. Dit blijkt uit cijfers van de Raad voor de rechtspraak. In 2015 stonden nog 302.100 mensen onder bewind. In 2016 kwam dit aantal op 326.100. Hieronder vallen bewind, curatele en mentorschap.

Vergrijzing

Volgens de Raad voor de rechtspraak speelt vergrijzing een grote rol bij de stijging van mensen onder bewind. Zo wordt er bij dementie bijvoorbeeld vaak een curatele, bewind of mentorschap opgelegd. Ook hoge schulden of psychische problemen zijn vaak de aanleiding voor onder bewindstelling.

Controle bewindvoerders

In veel gevallen neemt een familielid de rol van bewindvoerder op zich, maar dit kan ook via een stichting of een bewindvoerdersbureau. Ondanks jaarlijkse controle van de bewindvoerders komt de rechtspraak naar eigen zeggen geld tekort voor alle toezichtstaken die bewindvoering met zich meebrengt. Dit blijkt ook uit het feit dat advocaten en rechters regelmatig te maken hebben met zaken waarin de bewindvoerder wordt ontslagen of er een potje van heeft gemaakt.