Steeds meer Nederlanders willen hun achternaam wijzigen

31 mrt, 2019 | Overig
9,5
Klanten vertellen

1344 beoordelingen

Steeds meer mensen willen een andere achternaam. Mensen hebben verschillende redenen om hun achternaam te wijzigen. Bijvoorbeel een slechte relatie met de ouder, een pestverleden of een spelfout. In 2018 veranderden 2057 mensen hun achternaam. In 2012 waren dat er nog maar 1069, zo blijkt uit cijfers van screeningsautoriteit Justis.

Niet trots op achternaam

Nederland telt 300.000 achternamen. Vaak is een achternaam iets waar men trots op is. Maar dat geldt niet voor iedereen. Zo vertelt Chantal aan RTL Nieuws dat ze haar achternaam wijzigde omdat haar vader een crimineel was. Dit had in haar jeugd veel gevolgen. Kinderen mochten niet bij haar thuis spelen. Ook Virgil van Dijk, aanvoerder van het Nederlands elftal, is niet trots op zijn achternaam. Hij heeft een slechte band met zijn vader. Daarom koos hij ervoor zijn voornaam op zijn voetbalshirt te zetten in plaats van zijn achternaam.

Veel de Jong, weinig Poepjes

Ook werden er bijna 100 ‘rare/gekke’ namen en 14 verkeerd gespelde namen gewijzigd. Op deze manier sterft een achternaam als “Poepjes” bijna uit. In 1947 liepen er nog 562 Poepjes rond in Nederland. In 2007 waren dat er nog maar 286.

Een nieuwe achternaam aanvragen

Een nieuwe achternaam krijg je niet zomaar. Het kost ruim 800 euro en je moet aan veel voorwaarden voldoen. Indien je aan alle voorwaarden voldoet kan je online een formulier downloaden. Dit kan je vervolgens ingevuld sturen naar het Ministerie van Justitie en Veiligheid.