Toch nog rechtszaak majesteitsschennis

06 apr, 2018 | Rechtspraak
9,5
Klanten vertellen

1365 beoordelingen

Onlangs maakten wij bekend dat het wetsartikel omtrent majesteitsschennis binnenkort geschrapt zal worden. Toch vindt er nog een laatste rechtszaak plaats. Komende maand staat een man uit Kampen terecht voor het beledigen van de koning. Het gaat om een hoger beroep. In 2016 werd de man uit Kampen veroordeeld tot twee weken cel.

Discussie

De advocaat van de man geeft aan dat de discussie over het wetsartikel omtrent majesteitsschennis onder meer de oorzaak is van het hoger beroep. “De meerderheid van de Nederlanders wil het wetsartikel afschaffen. Dus om dan in deze tijd nog iemand tot de cel te veroordelen…”, zo zegt advocaat Christiaan Vingerling.

Dief, moordenaar en verkrachter

De man uit Kampen staat bekend als koningshuishater en oproepkraaier. Op Facebook noemde hij de koning een ‘dief, moordenaar en verkrachter’. Bij deze tekst plaatste hij ook nog eens een foto waarop het hoofd van Willem-Alexander was gemonteerd op slachtoffers van onthoofdingen. Dit was vlak voor het bezoek van Willen-Alexander aan Zwolle. Uit voorzorg werd de man opgepakt en twee weken vastgezet.

Hoger beroep

Op 16 mei komt zijn zaak opnieuw voor de rechter. Het hoger beroep zal plaatsvinden in Zwolle. De vraag is even of dit goed uit zal pakken voor de man uit Kampen. ‘Opzettelijke belediging van de koning’ kan worden gestraft met een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar.