9,5
Klanten vertellen

1365 beoordelingen

Vorig jaar heeft de Centrale Raad van Beroep 557 zaken behandeld die voortkwamen uit de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Die cijfers publiceerde het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek). Ten opzichte van 2014 is het bijna een verdubbeling. Bij de rechtbank nam het aantal WMO-zaken met maar liefst 80 procent toe.

Gemeenten doen uitvoering WMO

In de WMO wordt onder andere de huishouding geregeld voor mensen die dat zelf niet meer kunnen door ouderdom of bijvoorbeeld een ziekte. Vorig jaar is de uitvoering van de WMO overgeheveld naar de gemeenten. De gemeenten moesten die taak met minder geld uitvoeren. Het gevolg is dat de gemeenten veel Nederlanders heeft gekort op hun WMO-hulp. Een vervelende zaak, want er zijn veel klachten ontstaan onder de mensen die recht hebben op WMO, maar ook hun familieleden en de huishoudelijke hulpen die het werk uitvoeren.

 

Uitspraak rechter

De vele klachten en ontevredenheid hebben weer meer rechtszaken tot gevolg. De Centrale Raad oordeelde eerder dit jaar dat de gemeente Utrecht onzorgvuldig heeft gehandeld bij het toekennen van de WMO. Veel mensen krijgen nu alsnog meer uren toegewezen.