Twijfels over vingerafdruk-app

27 sep, 2016 | Overig
9,5
Klanten vertellen

1344 beoordelingen

Advocaten hebben grote twijfels over het toepassen van de vingerafdruk-app voor hooligans met een stadionverbod. Volgens hen is deze manier van controle juridisch gezien niet toelaatbaar. De KNVB heeft onlangs een proef met een dergelijke app succesvol afgerond. De voetbalbond vindt het een uitstekend middel om te controleren of stadionverboden worden nageleefd.

Mobieltje

Het plan is dat voetbal-hooligans een mobieltje krijgen waarmee zij alleen een vingerafdruk kunnen scannen en versturen. Dit moeten zij voor, tijdens en na de wedstrijd doen. Zo kan in de gaten worden gehouden waar de hooligans zich bevinden.

Stadionverbod

Een stadionverbod kan door verschillende partijen worden opgelegd. Namelijk door de rechter, door een voetbalclub of door de KNVB. En hier zit ook het probleem volgens strafrechtadvocaat Frank van Ardenne. “De overheid mag inbreuk maken op grondrechten van mensen. Rechters wegen dit zorgvuldig af. Dit geldt natuurlijk niet voor particuliere organisaties als de KNVB of een voetbalclub. Het gaat hen geen bal aan waar je uithangt. Het is een enorme inbreuk op de privacy”, aldus Van Ardenne.