Vaker fraude bij faillissementen

20 dec, 2016 | Overig
9,5
Klanten vertellen

1365 beoordelingen

Het komt steeds vaker voor dat bij faillissementen van ondernemingen de schuldeisers benadeeld worden. Bij 30.1 procent van de bedrijven die in 2015 failliet ging wordt vermoed dat de schuldeisers zijn benadeeld. Dit zegt het ministerie van Veiligheid en Justitie. Bij 17,3 procent van de faillissementen was de curator er zeker van dat schuldeisers onrechtmatig werden benadeeld. In 12,8 van de gevallen was er alleen een vermoeden. Bij faillissementsfraude halen eigenaren bijvoorbeeld net voor het bankroet bezittingen uit het bedrijf of worden bepaalde schuldeisers nog betaald, zodat er niets overblijft voor de anderen.

Eenmanszaken

Eenmanszaken worden het minst vaak verdacht van fraude op dit gebied. BV’s en ondernemingen in een NV, CV, stichting of buitenlandse rechtsvorm houden er vaker dubieuze praktijken op na.

Oorzaken faillissement

Intotaal gingen er in 2015 8.964 ondernemingen failliet. Dit is 17,3 procent meer dan in 2010. In hun onderzoek naam het CBS een steekproef uit deze faillissementen. Uit het onderzoek blijkt dat de meest voorkomende oorzaak van het faillissement economische factoren waren.