9,5
Klanten vertellen

1319 beoordelingen

In 2018 zijn er meer verzoeken bij de rechter neergelegd om voornamen te wijzigen. Er werd 608 keer om toestemming gevraagd om een voornaam aan te passen. Dit is een stijging van 20 procent ten opzichte van 2015. Toen werden er nog maar 503 verzoeken ingediend.

Naar de rechter

Om je voornaam te kunnen wijzigen moet je naar de rechter. Dit omdat je naam in alle officiële registers staat opgenomen. Het zou dan niet handig zijn als iedereen heel gemakkelijk van naam kan veranderen. Wil je je naam echt veranderen, dan heb je een advocaat nodig. Deze doet een verzoek tot wijziging aan de rechter. De rechter bekijkt het verzoek en besluit vervolgens of de wijziging wordt toegestaan.

Reden

Je kan niet zomaar naar de rechter stappen. Je moet een goede reden hebben voor de wijziging. Meestal gaat het hierbij om emotionele redenen, maar soms ook om praktische redenen. Zo kan het zijn dat je een transgender bent en je naam wil veranderen of heb je misschien hele vervelende ervaringen met degene naar wie je bent vernoemd. Misschien heb jij wel dezelfde initialen als je vader en komt de post steevast verkeerd aan of heb je een kindje geadopteerd en willen jullie het kind graag een andere naam geven. Vervolgens heb je wel aardig wat vrijheid om zelf je nieuwe voornaam te kiezen. Hier zijn wel regels voor. Zo mag je geen achternaam als voornaam nemen. Daarnaast mag je geen ongepaste naam kiezen, bijvoorbeeld een scheldwoord.

Wanneer geen wijziging?

Een voornaamswijziging wordt zelden geweigerd. Je moet wel met een heel vreemd verzoek komen, wil de rechter niet akkoord gaan.

Heb jij hulp nodig bij het regelen van een voornaamswijziging? Onze advocaten helpen je graag om alles te regelen.