Veel klachten over zwangerschapsdiscriminatie

12 jun, 2017 | Werk en ontslag
9,5
Klanten vertellen

1299 beoordelingen

Drie weken geleden werd het Meldpunt Zwangerschapsdiscriminatie gelanceerd door het College voor de Rechten van de Mens. In die drie weken is het meldpunt overladen met klachten van zwangere vrouwen.

Tijdelijk of flexibel contract

De vrouwen die contact opnamen met het meldpunt waren vooral vrouwen met een tijdelijk of flexibel contract. In veel gevallen werd het contract niet verlengd. “Het hoge aantal meldingen dat in korte tijd binnenkwam geeft duidelijk aan hoe urgent dit probleem is”, zegt het College.

Mislopen opslag

Naast ontslag en het niet-verlengen van een contract lopen zwangere vrouwen ook regelmatig beloningen of opslag mis. Daarnaast krijgen zij signalen dat werkgevers het functioneren van zwangere werknemers kritischer volgen dan dat van hun niet-zwangere collega’s.

Zwangerschapsdiscriminatie in Nederland

In Nederland hebben jaarlijks 50.000 vrouwen te maken met zwangerschapsdiscriminatie. Het College voor de Rechten van de Mens kreeg in 2016 51 verzoeken binnen om een veroordeling. 21  van deze gevallen kwamen tot een uitspraak. Bij de andere gevallen kwam er een schikking.