Verzekeraars en privedetectives bij letselschade

09 jun, 2016 | Overig
9,5
Klanten vertellen

1296 beoordelingen

Er worden te snel privédetectives ingeschakeld door verzekeringsmaatschappijen die schadeclaims uitkeren aan verkeersslachtoffers. Dat wordt gezegd door meerdere deskundigen in het programma ‘De monitor’. Onderzoeken van detectives zijn een inbreuk op de privacy en kan grote gevolgen hebben. Zo kan onduidelijk bewijsmateriaal als consequentie hebben dat een slachtoffer geen schadeclaim krijgt uitgekeerd bij letselschade of dat bedragen worden teruggevorderd.

Facebook

Particuliere recherchebureaus worden door de maatschappijen ingezet om fraude te voorkomen bij het uitkeren van verzekeringsgeld. Er wordt vooral vaak een onderzoek ingezet bij mensen met een whiplash. Dit onderzoek gebeurd bijvoorbeeld op basis van foto’s op Facebook. Slachtoffers worden bijvoorbeeld gewantrouwd indien er foto’s aangetroffen worden waarop iemand op de tennisbaan te zien is. Verzekeringsmaatschappijen schakelen vervolgens een detective in. Later bleek uit nader onderzoek dat het om oude foto’s ging. Ook worden slachtoffers soms weken geschaduwd. Zowel privé als op het werk worden ze in de gaten gehouden. Een rechercheur heeft zich zelfs meerdere keren voorgedaan als gast bij een hotel of bed and breakfast van een van de slachtoffers. Na afloop van het onderzoek worden de slachtoffers geconfronteerd met het bewijsmateriaal.

Contact zoeken slachtoffer

Arnold Roosendaal, jurist bij kennisinstituut TNO, vindt dat er eerder contact gezocht moet worden met de slachtoffers na aanleiding van ‘verdachte’ foto’s op Facebook. Een slachtoffer moet de kans krijgen het materiaal toe te lichten. Hierdoor zal minder snel een privédetective ingeschakeld hoeven worden.

Wiplash

Volgens huisarts Kees Vos komt het wantrouwen van verzekeraars bij mensen met een whiplash vooral omdat de klachten moeilijk aan te tonen zijn met een MRI-scan of foto. Vos is gepromoveerd op nek-en schouderklachten, daarbij is hij voorzitter van de medische adviesraad van de Whiplash Stichting Nederland. Dat de verzekeraars een sportende patiënt direct verdacht vinden, is niet terecht volgens Vos. Mensen met whiplashklachten kunnen vaak meer dan de verzekeringsmaatschappijen denken.

Vermoeden van fraude

Volgens de Gedragscode Persoonlijk Onderzoek mag een verzekeraar een persoonlijk onderzoek beginnen als er een vermoeden is van fraude. Daarbij moeten er geen andere manieren beschikbaar zijn om informatie te verzamelen. Ook mag onderzoek alleen gedaan worden met medeweten van het slachtoffer. Hoeveel fraudeonderzoeken er per jaar gedaan worden, is niet bekend.