9,5
Klanten vertellen

1319 beoordelingen

Mensen die vrijwilligerswerk doen zijn gezonder dan mensen die dit niet doen. Dit blijkt uit een Europees onderzoek (European Social Survey) van de universiteit van Gent.

Het onderzoek werd gedaan onder 40.000 Europeanen uit 29 landen. Het verschil in gezondheid is deels te verklaren door de hoogte van het inkomen. Het blijkt dat mensen die vrijwilligerswerk doen over het algemeen een hoger inkomen hebben. Dit zou zorgen voor een betere algehele gezondheid.

Helpen van anderen

Het helpen van anderen heeft vaak ook een positief effect op psychologische factoren. Zo kan vrijwilligerswerk het zelfvertrouwen vergroten en de kwaliteit en kwantiteit van het sociale netwerk verbeteren. Volgens onderzoekster Sara Willems verhoogt het ook de fysieke en psychische activiteit. “Dit beschermt mensen tegen functionele achteruitgang en dementie op latere leeftijd”. Ten slotte zorgt het helpen van anderen voor het vrijkomen van de hormonen oxytocine en pregesteron. Dit helpt om weerstand te bieden tegen stress en virussen.