Waarschuwing na bekijken medisch dossier Barbie

06 apr, 2018 | Werk en ontslag
9,5
Klanten vertellen

1319 beoordelingen

Deze week werd bekend dat meerdere medewerkers van het HagaZiekenhuis zonder toestemming het medisch dossier van Samantha de Jong (Barbie) hadden bekeken. Deze tientallen medewerkers krijgen een waarschuwing. Daarnaast krijgen de medewerkers meer voorlichting over privacy en wordt het systeem aangepast, waardoor niet meer iedereen een dossier zomaar kan openen.

Routinecontrole

Bij een routinecontrole bleek dat het dossier van realityster Barbie door tientallen medewerkers van het ziekenhuis was bekeken. Deze medewerkers waren stuk voor stuk medisch niet betrokken en hadden dus niets te maken met dit medische dossier. Nadat dit bekend werd, werd er door het ziekenhuis een onderzoek gestart om uit te vinden wie er allemaal in het dossier hebben gekeken.

Waarschuwing en aantekening

“Als blijkt dat iemand het dossier zonder geldige reden heeft ingekeken, krijgt de persoon in kwestie een waarschuwing en een aantekening in hun dossier. Als ze in de toekomst weer de fout ingaan, volgt er ontslag”, zo zegt ziekenhuiswoordvoerder Marnix Beekmans. Blijkt dat een van de personeelsleden uit het dossier heeft gelekt, dan volgt er meteen ontslag. Tot nu toe lijkt het erop dat dit niet het geval is.

Voorkomen

Om dit soort missers in de toekomst te voorkomen krijgen de medewerkers van het HagaZiekenhuis meer voorlichting over privacy. Daarnaast wordt het systeem om een dossier te openen aangepast. Er wordt een extra knop toegevoegd waarmee de bezoeker moet aangeven of hij/zij bevoegd is het dossier te bekijken.