Wat betekent de wet betaalbare huur voor jou?

27 aug, 2024 | Overig
9,5
Klanten vertellen

1387 beoordelingen

Op 1 juli 2024 is de Wet betaalbare huur in werking getreden. In deze blog bespreken we de gevolgen voor huidige huurders en nieuwe huurders van kamers en woningen.

Puntenstelsel

In het huurrecht is het puntenstelsel een belangrijk instrument. Dit woningwaarderingsstelsel drukt de kwaliteit van een huurwoning, kamer of een woonwagen uit in een aantal punten. Aan de punten is een maximale huurprijs gekoppeld. Deze maximale huurprijs wordt jaarlijks op 1 juli vastgesteld door het ministerie van BZK. Via de Huurcommissie kun je controleren wat de maximale huurprijs voor jouw woning is.

Veranderingen puntenstelsel door Wet betaalbare huur

  • Meer huurwoningen vallen voortaan onder het puntenstelsel.
  • Nieuwe gereguleerde middenhuurders kunnen bij de Huurcommissie terecht voor klachten. HIerbij kan je denken aan klachten over te hoge huur, servicekosten of achterstallig onderhoud.
  • Het puntenstelsel voor zelfstandige woningen is aangepast. Woningen met hoge energielabels krijgen meer punten krijgen en lage energielabels (vanaf E) leveren minpunten op.
  • Het puntenstelsel voor onzelfstandige woningen is aangepast.

Voor wie geldt de nieuwe wet?

Het moment waarop je huurder bent geworden, bepaalt hoe de nieuwe wet voor jou uitpakt. De wet werkt anders voor nieuwe huurders dan voor zittende huurders met een contract van vóór 1 juli 2024. We leggen de gevolgen uit:

Voor nieuwe huurders na 1 juli 2024
Vanaf 1 juli 2024 vallen meer woningen onder het puntenstelsel. Naast de bekende sociale huur is er nu ook sprake van ‘gereguleerde middenhuur’. Dit betreft woningen met een aanvangshuur tussen €879,67 en €1157,95 en een puntentotaal tussen 144 en 186 punten, waarbij het huurcontract op of na 1 juli 2024 is getekend.

Heb je een huurwoning die je na 1 juli 2024 huurt? Controleer de vernieuwde huurprijs op de website van de Huurcommissie. Op de website van de Huurcommissie zie je hoeveel punten de woning heeft en wat de maximale toegestane huurprijs is. Vraagt de verhuurder teveel? Onderneem dan direct stappen. Wij helpen je hier graag bij. Bel ons op 088-6002807 (gebruikelijke belkosten).

Voor zittende huurders vóór 1 juli 2024
Heb je een sociale huurwoning? Door de wijzigingen in het puntenstelsel kan de maximale toegestane huurprijs van je woning lager worden. Betaal je nu meer dan dit nieuwe maximum, dan kun je mogelijk in aanmerking komen voor huurverlaging. Vooral als je woning een laag energielabel heeft (E, F of G), is het de moeite waard om de huurprijscheck te doen. Dit kan via de website van de Huurcommissie.

Let op:
Kamerhuurders hadden altijd al een maximale huurprijs, maar ook hier kan een verlaging van toepassing zijn. Doe de vernieuwde huurprijscheck op de website van de Huurcommissie.

Huur vrije sector

Huur je in de vrije sector met een geliberaliseerd huurcontract? Dan zal je huurprijs doorgaans niet omlaag gaan door de nieuwe Wet betaalbare huur. Echter, bij een nieuw huurcontract kan de huurprijs mogelijk wel verlaagd worden.

Boete aan verhuurder

Vanaf januari 2025 mogen gemeentes boetes uitdelen aan verhuurders die te veel huur vragen. Verhuurders zijn dan ook verplicht om een puntentelling mee te leveren bij de verhuur van een woning. Huurders in de vrije sector kunnen voortaan ook naar de Huurcommissie om de servicekosten te laten controleren.

Handig overzicht van de geldende regels

  • Heeft je woning volgens de vernieuwde puntentelling een puntentotaal tussen 144 en 186 punten en ligt de daarbij behorende huurprijs lager dan je huidige huurprijs? Dan moet de huurprijs bij een nieuw contract omlaag. De woning valt vanaf dat moment onder de ‘gereguleerde middenhuur’.
  • Heeft je woning 143 punten of minder, maar betaalde je vanaf het begin een huurprijs boven de destijds geldende liberalisatiegrens? Dan kan je huurprijs eerder omlaag.
  • Huurders in de vrije sector kunnen nu ook naar de Huurcommissie om de servicekosten te laten beoordelen.

Kortom de wetswijzigingen hebben belangrijke gevolgen voor zowel nieuwe als zittende huurders. Het is daarom verstandig om de veranderingen goed te begrijpen en actie te ondernemen waar nodig.