Werken tijdens arbeidsongeschiktheid bestraft

29 aug, 2017 | Werk en ontslag
9,5
Klanten vertellen

1299 beoordelingen

Ben je ziek, dan ben je ziek. Het is natuurlijk heel raar als je dan door je werkgever wordt betrapt, terwijl je voor iemand anders aan het werk bent. Toch gebeurt dit wel eens. Zo ook bij een zwemleraar tijdens zijn arbeidsongeschiktheid. Hij werd ontslagen.

Blijvende medische beperking

Een zwemleraar is sinds 2004 werkzaam bij de gemeente. In 2014 meldt hij zich ziek. De zwemleraar wordt onderzocht en blijkt niet tegen chloor te kunnen. Dit is een blijvende medische beperking. De vooruitzichten zijn niet best. Zijn functie als zweminstructeur is niet passend en is ook niet passend te maken.

Re-integratie

Hij wordt door de gemeente aangewezen als re-integratiekandidaat vanwege zijn ziekte. Dit verloopt niet zonder slag of stoot. Halverwege 2015 geeft de man aan dat hij te veel pijn heeft en zijn re-integratiewerkzaamheden niet kan uitvoeren.

Onderzoek

Ondertussen is de gemeente achterdochtig geworden. Uit vertrouwelijke berichten blijkt namelijk dat de man het niet zo nauw neemt met zijn re-integratieverplichting. Zij stellen een onafhankelijk onderzoek in om na te gaan wat de zweminstructeur allemaal doet. De berichten blijken te kloppen. De man werkt in de tussentijd ergens anders als zweminstructeur. Ten eerste is het natuurlijk heel bijzonder om je bij de ene werkgever ziek te melden en om wel bij een andere werkgever aan de slag te kunnen. Hoe ziek ben je dan? Daarnaast stelde hij zichzelf opnieuw bloot aan zwemwater met chloor. Door te werken in gechloreerd zwemwater brengt hij zijn gezondheid schade toe en daarmee ook zijn werkgever.

Ontslag

De man wordt ontslagen vanwege ernstig plichtsverzuim. Hij gaat hiertegen in bezwaar. De Algemene bezwarencommissie gaat niet mee in het bezwaar. Hij legt zich hier echter niet bij neer, maar gaat naar de rechter. Deze oordeelt anders. Volgens de rechtbank heeft de gemeente zeker het recht om de man een sanctie op te leggen, maar is ontslag een te zware straf.

Hoger beroep

De gemeente denkt hier toch anders over. Zij gaan in hoger beroep. De Centrale Raad van Beroep vindt het ontslag wel degelijk een passende sanctie. Het feit dat de zweminstructeur tegen de werkgever heeft gelogen weegt hierbij zwaar. De man had tegen zijn werkgever gezegd dat hij een doktersafspraak had omdat het helemaal niet goed met hem ging, maar eigenlijk was hij die dat gewoon aan het werk als zweminstructeur.