Wet vereenvoudiging beslagvrije voet

09 dec, 2020 | Overig
9,5
Klanten vertellen

1319 beoordelingen

Krijg je te maken met schulden en wordt er beslag gelegd op jouw inkomen, dan is het belangrijk dat je altijd genoeg geld overhoudt om van te leven. Dit heet de beslagvrije voet. Het berekenen van deze beslagvrije voet was best complex. Met de nieuwe Wet vereenvoudiging beslagvrije voet die op 1 januari 2021 ingaat, wordt het makkelijker om een goede beslagvrije voet vast te stellen.

Niet dieper in de problemen

In het verleden wilde het nog wel eens voorkomen dat er meerdere beslagen waren, die dit niet van elkaar wisten. De nieuwe wet zorgt ervoor dat schuldeisers beter op de hoogte zijn van elkaar beslagen, zodat deze zich niet opstapelen. Door dit allemaal beter te regelen kan worden voorkomen dat mensen nog dieper in de problemen komen, omdat zij geen geld meer overhouden om van te leven.

Gegevens

De berekening van de beslagvrije voet zal vanaf 1 januari niet meer afhangen van de gegevens die door de betreffende persoon worden aangeleverd, maar deze worden uit de bestaande registraties gehaald. Zo krijg je een duidelijker beeld van de situatie en kan er een goede beslagvrije voet worden vastgesteld.

Overgangsperiode

Niet alle instanties zullen direct met deze nieuwe methode aan de slag gaan. Zij hebben tijd nodig om hu organisatie aan te sluiten op de rekentool die wordt gebruikt. Dit betreft een overgangsperiode die hoogstwaarschijnlijk tot 1 juli 2021 zal duren.