Ziek zorgpersoneel moet werk inhalen

27 mrt, 2018 | Werk en ontslag
9,5
Klanten vertellen

1344 beoordelingen

Zorgaanbieder Carinova heeft plannen om ziek personeel hun werk later weer te laten inhalen. De Tweede Kamer valt hierover. Zij noemen het nieuwe verzuimprotocol van Carinova “bizar”, “onwenselijk” en waarschijnlijk ook tegen de wet.

Opheldering

De regerende partijen hebben om opheldering gevraagd bij de minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees. Koolmees geeft aan dat het nieuwe verzuimprotocol van Carinova ‘een merkwaardige indruk’ op hem maakt.

Probleemhouder

Met deze nieuwe verzuimregels maakt Carinova de werknemer eigenlijk ‘probleemhouder’ van zijn eigen verzuim. Bij ziekmelding moet de werknemer zelf een nieuwe afspraak inplannen met de cliënt. De zorgorganisatie geeft aan dat zij deze nieuwe verzuimregels hebben laten toetsen en dat dit wettelijk is toegestaan.

Twijfels

De Kamer heeft hier zo zijn twijfels over. Vooral de linkse partijen zijn fel. Volgens hen is het zo klaar als een klontje dat de zorginstelling de wet overtreedt. Zij willen dat Koolmees ingrijpt. “Dit klinkt als een onwenselijke manier van met je personeel omgaan”, zo zegt Pieter Heerma van het CDA. “SP-Kamerlid Bart van Kent gaat een stapje verder: “Dit is geen gedragsmatige visie op verzuim, dit is gewoon ontduiken van de wet en dat is verboden.