‘Zieke’ stratenmaker moet ton terugbetalen

25 sep, 2018 | Werk en ontslag
9,5
Klanten vertellen

1385 beoordelingen

Ben je stratenmaker en zit je ziek thuis met een arbeidsongeschiktheidsverzekering, dan kun je in je vrije tijd maar beter geen schoolpleinen gaan bestraten. Een Amsterdamse stratenmaker werd betrapt op fraude en moet ruim een ton terugbetalen aan zijn verzekeraar.

Rugklachten

In 2009 kreeg de man rugklachten. Hierdoor kon hij veel bewegingen niet meer maken. Buigen, draaien, knielen en autorijden lukte niet meer. Zijn werk als stratenmaker kon hij hierdoor niet meer uitvoeren. Hij was verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid en kreeg een uitkering van de Aegon.

Foto’s

De Aegon hield de boel echter goed in de gaten. Toen er op de website van het bedrijf waar de man voor werkte foto’s werden geplaatst waarop te zien was dat de man meewerkte aan het renovatie van een schoolplein kreeg de Aegon argwaan. Op de foto’s zat hij toch duidelijk op zijn knieën, terwijl hij dit niet meer zou kunnen.

Onderzoek

De Aegon besloot verder te spitten en deed onderzoek naar de man. Al zoekende kwamen er steeds meer gekke dingen boven water. Zo vond de Aegon foto’s van de man die meedeed aan een golf-evenement. Kwam hij voorbij in een Youtube-video over het plaatsen van zonnepanelen en werd hij in een online nieuwsbrief bedankt voor zijn hulp op een klusdag. De verzekeraar besloot de man een paar dagen te volgen. Al snel bleek dat hij vanaf vier uur s’ochtends tot half zeven s’avonds aan het werk was. Hij schepte zand, duwde aanhangers, bestuurde een bulldozer en hanteerde een grondboor. Tijdens al deze activiteiten gaf hij geen enkel blijk van lichamelijk ongemak.

Arbeidskundige

Terwijl de Aegon bezig was met het onderzoek had e man een afspraak met een arbeidskundige. In dit gesprek gaf hij aan alleen lichte onderhoudsklusjes te doen en maximaal eens per week een half uur op werklocaties te zijn. Een totaal ander verhaal dan wat de verzekeraar had gezien.

Boos

De verzekeraar confronteerde de man met hun ontdekking. De stratenmaker vond dat de berichten uit hun context waren gehaald en was boos dat zij hem hadden gevolgd. Door de rechter werd hij op dit punt in het gelijk gesteld. Onderzoek naar de privé-activiteiten van de man zou geen gepast onderzoeksmiddel zijn. Het hof gaat hier echter recht tegenin. Omdat er een redelijk vermoeden was van verzekeringsfraude was een onderzoek op zijn plaats.

Terugbetalen

Het hof stelde de verzekeraar dan ook in het gelijk. De man moet de uitkering die hij heeft ontvangen terugbetalen. Hierbij gaat het om 58.368 euro aan uitkeringen, 27.049 euro aan onderzoekskosten en 14.000 euro aan ten onrechte verleende premievrijstelling. Totaal komt dit ongeveer uit op een ton. Ook is de stratenmaker opgenomen in het frauderegister.