9,5
Klanten vertellen

1319 beoordelingen

Basisscholen die staken. De laatste tijd gebeurt het steeds vaker. Ouders komen hierdoor in de problemen. De kinderen kunnen niet naar school en er zal iets anders geregeld moeten worden. Mag er is zo’n geval calamiteiten- of zorgverlof worden opgenomen?

Zorg in verband met ziekte

Calamiteitenverlof en zorgverlof zijn bedoeld voor ‘noodzakelijke zorg in verband met ziekte’. Hier is in dit geval geen sprake van. Het gaat hier puur om een oppasprobleem. Er kan dus geen calamiteiten- en zorgverlof opgenomen worden om deze reden. Daarnaast mag dit verlof alleen worden gegeven als er sprake is van noodzakelijke zorg die ‘alleen door de werknemer kan worden gegeven’. Ook hiervan is in dit geval geen sprake. Er zijn ook andere oplossingen mogelijk. Een opa of oma of buurvrouw kan ook oppassen. Daarnaast zijn er vaak BSO’s die mogelijkheden tot opvang hebben.

Toch vrij?

Lukt het echt niet om oppas te regelen of wil je op zo’n stakingsdag graag thuis zijn bij de kinderen, dan zul je gewoon een vrije dag moeten nemen. Hierbij ben je dan wel afhankelijk van de medewerking van de werkgever. Geeft deze geen toestemming, dan zal er toch een andere oplossing gevonden moeten worden.