Zwangere vrouw wil eigen verloskundige bij bevalling

05 mrt, 2018 | Overig
9,5
Klanten vertellen

1344 beoordelingen

Een zwangere vrouw wil bevallen in het ziekenhuis in Roosendaal. Haar eigen verloskundige mag haar hier echter niet bij helpen, omdat zij niet is aangesloten bij een zorgnetwerk waar het ziekenhuis mee samenwerkt. De vrouw is het hier niet mee eens. Zij heeft ondertussen een band met haar verloskundige opgebouwd en wil ook door haar geholpen worden. Zij stapte naar de rechter.

Keuzevrijheid

De vrouw wil graag haar eigen verloskundige bij de bevalling hebben. Dit helemaal omdat zij haar bij een eerdere bevalling ook heeft geholpen. Vrouwenrechtenorganisatie Clara Wichmann kan zich hier helemaal in vinden. “Deze werkwijze is in strijd met het recht op zelfbeschikking en keuzevrijheid in de zorg”, zo zegt voorzitter van de organisatie Anniek de Ruijter. “Het komt vaker voor dat zwangere vrouwen niet de vrijheid krijgen om hun verloskundige te kiezen.

Kort geding

Er vond een kort geding plaats, waarmee de vrouw het ziekenhuis wilde dwingen om de verloskundige toe te laten. Helaas verloor zij het kort geding. Het ziekenhuis wilde om medische redenen niet akkoord gaan met haar verzoek. Volgens het ziekenhuis is de vrouw een risicopatiënt en zou zij begeleid moeten worden door een gynaecoloog. Dit onder anderen omdat haar eerste kind via een keizersnee ter wereld kwam. De rechter stelde het ziekenhuis in het gelijk.

Toch oplossing

Gelukkig werd de verloskundige benaderd door een gynaecoloog van een ander ziekenhuis in de regio die ruimte en hulp heeft aangeboden. Zo kunnen de zwangere vrouw en de verloskundige toch ergens terecht als het kindje zich aandient.